О нама

section-889e563

Кровна институција српске науке, културе, умјетности и информисања

СРПСКА КУЋА

Српска кућа, као друштво са ограниченом одговорношћу, основана је у марту 2017. године. Идеју групе истакнутих српских интелектуалаца и јавних радника да се формира једна оваква институција подржао је и тадашњи премијер Владе Републике Србије, Александар Вучић. Донацијом српске Владе купљен је и опремљен пословни простор и створени неопходни услови за рад Српске куће.

//srpskakucacg.me/wp-content/uploads/2019/04/01.png
section-aee8bd5

Осим као друштво које се може бавити свим врстама привредних дјелатности, „Српска кућа" је замишљена и као кровна институција српске науке, културе, умјетности и информисања. Да би се одговорило тој намјени, у оквиру „Српске куће" формиран је Српски мултимедијални центар „Немања" који организује и координира културне и научне активности најразличитијег садржаја.

СМЦ „Немања" располаже мултимедијалном „Плавом салом" капацитета до 100 мјеста. „Плава сала" је намијењена одржавању књижевних вечери, промоција, трибина, предавања и скупова разних формата. Њеним преграђивањем, постаје и простор за одржавање прес - конференција. Озвучена је и опремљена аудио – видео опремом.

СМЦ „Немања" располаже и салом „Војводина", капацитета до 80 мјеста. Ова сала је намијењена и опремљена за одржавање семинара, округлих столова, симпозијума, јавних расправа и других сличних манифестација.

У оквиру СМЦ „Немања" опремљен је и репрезентативан изложбени простор „Петар Лубарда" намијењен одржавању изложби слика, скулптура, фотографија, предмета домаће радиности и свих других облика умјетничког изражавања.

section-3a36045
section-3a36045

Српска кућа

Сви под једним кровом

У окиру „Српске куће" смјештене су и дјелују бројне организације српске науке и културе. То су: Матица српска, Институт за српску културу, редакција часописа „Српски југ", Удружење књижевника Црне Горе, ИН4С, Српска телевизија, Српске новине, Српски радио, Српска књижевна задруга, Српски културни клуб “Завјет“.

Отворена за све

Српска кућа

„Српска кућа", иако првенствено намијењена српским ствараоцима, отворена је да под веома повољним условима пружи услуге и другима и да за њих организује све оне активности за које је опремљена.