ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЈЕДНА ЈЕ ЗАСТАВА“ НЕМАЊЕ ВУЧКОВИЋА

Изложба Немање Вучковића „Једна је застава“ отворена је синоћ у Галерији „Петар Лубарда“ Српске куће у Подгорици. Изложбу је отворио амбасадор Србије у Црној Гори Небојша Родић. Амбасадор је том приликом поручио да су Срби народ који има заједнички језик, заједничко писмо и вјеру те истакао да не постоји могућност да се народ који све то има заједничко на било какав начин подијели.

Амбасадор је казао да је Вучковић академски сликар који се налази на докторским студијама из области сликарства. Истакао је да је сликарство тежак посао и посебно истакао да нису без раузлога дефинисали изложбу под називом „Једна је застава“.
„Нисмо без разлога дефинисали ову изложбу под називом „Застава је једна “ из простог разлога што за пар дана обележавамо дан српског јединства, слободе и националне заставе. Откуд застава одједном? Једноставно доведени смо у ситуацију да се не само стидимо тога што смо српског порекла и што смо Срби, него чак и да национална обележја не буду толико присутна у јавности, него да покушамо ако можемо да их утихнемо или да их на неки начин учинимо недовољно атрактивним“ наводи амбасадор.

Како је додао за разлику од нас они и који су имали много мање историјских мотива, обиљежавали су дан своје заставе већ деценијама. На исти начин се, како је истакао, у Црној Гори обиљежавају дани застава  других држава и народа.
„ Овај празник треба везати за пробој Солунског фронта, за два дана од 13-15 септембра 1918. године , када је српска војска вративши се из Грчке преко Солуна кренула у ослобођење отаџбине,тада је био у рукама  наше војске 51 пуковска застава, то су заставе које су биле  предате од краља Петра I Карађорђевића пред Балканске ратове и за све време свих ратних окршаја. Ниједна од тих застава није пала у руке непријатељу , то је крајње историјски необично али је историјски тачан податак“. Како је истакао Српске заставе су биле заставе слободе и нису могле да падну. „Кажемо српско јединтсво слобода- има ли шта важније за сваког од нас од слободе, ма где живјели“

Сликар Немања Вучковић изразио је велику захвалност Српској кући у Подгорици и његовој екселенцији амбасадору Родићу.
„Ова изложба је организована  у част наших предака који су се борили за нашу прелепу Србију , која је пуна природних богатстава, пуна лепих река, планина и шума које су инспирација за сваког уметника, тако и за мене.“
Како је закључио жели да човјека који се удаљио од природе врати правим природним вриједностима и самој природи. Желим да моја умјетност остане тајанствена и тако живи кроз векове, поручује Вучковић. Он је у знак захвалности уручуо слику заставе Србије амбасадору Родићу.